Tintoretto
Regie: Guiseppe Domingo Romano | Ideeën: Peter Greenaway ea | Script: Melania Gaia Mazzucco, Marco Panichella | Stem: Helena Bonham Carter, Stefano Accorsi | Camera: Emanuele Cerri | Geluid: Maurizio Biancani ea | Land: It | Jaar: 2019 | Duur: 90 min | Genre: historische documentaire
Donderdag 18 april 2019 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater
In deze historisch documentaire neemt Peter Greenaway de kijker mee op een bijzondere tocht door de stad Venetië. Aanleiding vormt de 500ste verjaardag van de geboorte van de laatste grote schilder van de Italiaanse Renaissance, Jacopo Robusti [1518- 1594]. Hij was de oudste van 21 kinderen. Hij werd bekend onder zijn bijnaam ‘ververtje’, naar het beroep van zijn vader Giovanni, ‘tintore’. De republiek Venetië, waar hij werd geboren en z’n hele leven woonde en werkte, was toen een rijke en welvarende zeemacht met aanzienlijke bezittingen in Noord-Italië en het oostelijk bekken van de Middellandse Zee. De stad ontleende daaraan een rijk en zeer veelzijdig cultureel leven dat vele getalenteerde kunstenaars van allerlei snit voortbracht en aantrok. Waaronder vele bekende componisten, muzikanten, architecten, beeldhouwers en schilders. Tintoretto was autodidact, maar bewonderde Titiaan, zijn grote Venetiaanse voorganger en korte tijd zijn leermeester. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de bijzondere kleurenpracht, het licht in zijn schilderijen, de dramatiek van de voorstelling en de snelle wijze van schilderen. Men zegt wel: hij verenigt Titiaan’s kleuren met Michelangelo’s tekenkunst. Hij loopt daarmee vooruit op de Italiaanse barok. Hij brak in 1548 door met een beroemd schilderij voor de Scuola di San Marco, een van de grote broederschappen. Sindsdien komt er een onafgebroken stroom van portretten, doeken en fresco’s met mythologische en bijbelse voorstellingen van hoge kwaliteit en vaak grote afmetingen uit zijn atelier. Zijn grote werkkracht -een van zijn collega’s merkte op dat Tintoretto in twee dagen evenveel produceerde als hij in twee jaar- en de hulp van zijn dochter en twee zonen stelden hem in staat om aan de vele opdrachten van de staat, de kerk en particulieren te voldoen. Zijn grootste doek, met de titel Paradiso, produceerde hij van 1588 tot 1592 voor het Dogepaleis, het bestuurscentrum van de republiek. Dit grootste [22,6 x 9,1 m] olieverfschilderij op doek valt daar nog steeds te bewonderen. De documentaire schetst een betoverend beeld van Tintoretto’s artistieke nalatenschap tegen de achtergrond van de bijzondere stad aan de Adriatische Zee, waar hij z’n leven lang woonde en werkte.
Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat Theater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.