Woonde u tussen 1940 en 1945 in Wageningen? Voor het schoolproject ‘Oorlog in mijn Buurt’ dat in April weer van start gaat, zijn we op zoek naar ouderen die hun verhaal willen delen met kinderen van de Brinkschool.
‘Oorlog in mijn Buurt’ is de naam van een succesvol onderwijsprogramma dat al sinds 2014 op vele scholen in Amsterdam door leerlingen van groep 7/8 is gevolgd. In april 2021 gaat de G.E van den Brink school weer van start met dit project. Daarvoor hebben wij mensen nodig die hun ervaring willen delen met de kinderen. Als coördinator in Wageningen vertel ik u graag meer over ons project.
Tijdens een viertal lessen in de klas horen leerlingen van groep 7 en 8 uit eerste en tweede hand over de Tweede Wereldoorlog. Het hoogtepunt van het project is echter, de ontmoeting (in groepjes van 3-4 leerlingen) met een oudere die tijdens de bezetting in de buurt van de leerlingen heeft gewoond. De persoonlijke ontmoetingen vinden plaats in een Corona proof omgeving. Voor vervoer wordt gezorgd. Deze ontmoetingen zijn volgens ons van grote waarde voor zowel de kinderen als de ouderen. Hier leren kinderen over het dagelijkse leven tijdens de bezetting.
“_Daar zitten de leerlingen dan, als junior interviewers tussen de oude foto’s op de muur of op het bijzettafeltje, met thee en koekjes… Waar begin je?”___
Gedurende het interview wordt empathie geboren, vooroordelen doorbroken en het verleden wordt weer bewust onderdeel van de buurt waar we allemaal in leven, wonen en werken. Wij denken dat ons schoolproject, in een stad als Wageningen, van grote toegevoegde waarde zal zijn. We hebben geleerd dat er in elke buurt en elke stad unieke verhalen zijn die niet verloren mogen gaan. We kijken ernaar uit om met ‘Oorlog in mijn Buurt’ in Wageningen te beginnen, en met u en de leerlingen samen een fantastisch project op te zetten.
WILT U OOK UW VERHAAL DELEN OF WILT U MEER WETEN OVER ONS PROJECT?
Neem gerust contact met mij op.
Met vriendelijke groet,
Anika van de Peut
Projectleider In mijn Buurt Wageningen
anika@inmijnbuurt.org
Zie ook www.oorloginmijnbuurt.nl