De Stichting
Platform Wageningse Ouderen behartigt in het algemeen de belangen van alle ouderen (65+) in de gemeente Wageningen en zo nodig ook regionaal. De stichting werkt voor het welzijn van ouderen in Wageningen. Ze streeft naar beïnvloeding van het gemeentelijk ouderenbeleid. Zij adviseert gevraagd en ongevraagd gemeentebestuur en gemeenteraad over diverse onderwerpen zoals zorg, huisvesting, welzijn, veiligheid en mobiliteit.
De organisaties voor ouderen die partner zijn van het Platform Wageningse Ouderen organiseren zelf diverse activiteiten. Als koepel van deze partner-organisaties verzorgt het Platform activiteiten van gezamenlijk en overstijgend belang. Zoals de maandelijkse 50+ Bios, de dag van de ouderen en een jaarlijkse opfriscursus rijvaardigheid voor senioren-automobilisten.
Partners
KBO-PCOB Wageningen
heeft als doel belangenbehartiging van ouderen op plaatselijk niveau en het organiseren van activiteiten om sociaal contact tussen leden te bevorderen en sociaal isolement te voorkomen. KBO-PCOB (ca. 400 leden) is een zeer actieve senioren vereniging in de gemeente Wageningen.
Senioren Wageningen
is een Algemene Ouderen Vereniging die landelijk (via getrapte vertegenwoordiging) en lokaal via deelname aan het Platform Wageningse Ouderen de belangen van ouderen behartigt. Daarnaast organiseert SW activiteiten voor het contact tussen de leden onderling.
Belangstellenden
Stichting Burenhulp en Wijkbelangen Wageningen-Hoog
Stichting Vier Het Leven
organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Deelnemers worden thuis opgehaald door een vrijwilliger en gaan gezellig samen met andere ouderen naar een theater, bioscoop of museum.
Stichting Vrienden van Pieter Pauw
Zonnebloem, afdeling Wageningen
zet zich in voor mensen met een lichamelijk beperking. Is deelname aan het maatschappelijk leven niet zo vanzelfsprekend, dan komt één van onze vrijwilligers graag een bezoek brengen en/of een uitnodiging voor een activiteit.
Clientenraad Rumah Kita
Wageningen Inclusief
is een organisatie in oprichting met als vorm een soort platform om in Wageningen te zorgen dat iedereen mee kan doen. Het VN Verdrag Handicap schrijft voor dat iedereen met een beperking zoveel als mogelijk overal aan mee moet kunnen doen. De definitie van ‘Beperking’ vatten wij heel breed op, zo breed dat voor iedereen geldt dat mensen zo veel als mogelijk is overal aan mee kunnen doen in Wageningen en waar er letterlijke en figuurlijke drempels zijn die dat verhinderen dat we die drempels wegnemen.
Vrijwillige Ouderen Adviseurs
Odensehuis Wageningen
is een ontmoetings-, advies- en activiteitencentrum voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie, vrienden en buurtgenoten. Het is een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, contacten hebben, informatie kunnen krijgen en verbinding met de samenleving houden. Alles is gericht op (een) gewoon leven met dementie en daarvoor benodigde voorwaarden. Mensen uit de buurt zijn van harte welkom om mee te doen aan activiteiten, een kop koffie te komen drinken of deel te nemen aan de mee-eettafel op dinsdag.
Initiatiefgroep Knarrenhof Wageningen
wil een hof van 20 á 24 woningen realiseren, hoofdzakelijk voor senioren en nabij het centrum van Wageningen met een mix van koop- en huurwoningen voor bewoners met een diverse achtergrond en dito koop-/huurkracht.
Geschiedenis
Het Platform Wageningse Ouderen is sinds voorjaar 2018 de opvolger van CSWO, het Coördinatieorgaan Samenwerkende Wageningse Ouderenorganisaties.
CSWO ontstond in 1993. Het was bedoeld als samenwerkingsorgaan, als gesprekspartner voor de gemeente, en als koepel voor de toen nog drie Wageningse ouderenbonden, de katholieke KBO, de protestants-christelijke PCOB en de algemene ANBO.